Kalendarium

 

Lördagen den 27 januari 2018 Från kl. 16.00

Kulturnatten i Växjö

En riktigt härlig afton då staden sjuder av liv. På Stadsbiblioteket finns det en rad utställare, musikenater, dansare mm. I vimlet hittar ni Botanikan med alla örtprodukterna. kom och var med på en väldigt rolig kväll!!

 

 

 

Lördagen den 5 maj 2018

Deralycke, Linneryd 4,5 mil söder om Växjö.

Lär dig ympa äppelträd

Att skapa sitt egna fruktträd precis så man vill ha det, det är faktiskt en möjlighet, om man vet hur man ska gå till väga.

Här lär vi oss att sätta i ympkvistar i ett äldre befintligt träd som kanske växt sig för gammalt och stort och behöver föryngras. Kanske vill du prova på någon ny sort, men inte köpa ett helt nytt träd, då är detta en förnämlig metod. Du kan till och med byta ut all frukt på ett träd och bilda dig ett helt nytt. Men det gäller att veta hur, för gör man fel så funkar det inte.

Efter kursen kommer du att gå hem och kunna ympa fruktträd, såväl på liten vildapel som totalförnyas, som ett vanligt äppelträd i din trädgård som du bara vill sätta några nya kvistar på. Och sedan om något år, njuta av nya goda spännande äppelsorter.

Utöver detta kommer vi även gå igenom tekniken med att ympa på grundskap, dvs skapa ett nytt äppelträd från scratch!

 

Kostnad: 75o kr

Tid: kl. 10 - 16.00

Lunch ingår

 

Onsdagen den 9 maj kl. 14 - 20, 2018

Skärva Gård, Karlskrona.

Samma datum för femte året i rad, och kursen blir bara mer och mer poplär...

Kurs: Att laga mat på ogräs och vilda örter

 

Skärva Gård med sin mångfaldiga flora är en fantastisk plats för denna kurs. Här får du lära dig många fler arter än vanliga kirskål och nässla. Närmare 30 olika arter kommer du förevisas som du kan använda dig av. Och någon enstaka som du ska akta dig noga för. I din här kursen gör naturen till vårt stora skafferi. Det blir inte bara äkta och hållbart. Det blir ett sätt att slå an en ton av samhörighet med moder jord, det rena och enkla livet.

 

Medtag din egen korg, sax och handskar, du kommer få plocka av det vi lär om och vi kommer gruppvis att tillaga soppor, pajer, gratänger, smoothies och mycket mera. Kvällen avslutas med en gemensam buffé på ogräsmat.

 

Kostnad: 850 kr per person.

 

Tisdag - torsdag den 26 - 28 juni 2018

Korrö hantverksby, 4 mil söder om Växjö

VÄNTA INTE, HÄLFTEN AV PLATSERNA ÄR REDAN TILLSATTA!

 

Sommarens stora örtkurs på Korrö, 2018

På denna tredagars örtkurs om läkeväxter går vi på djupet i kunskapen om hur man använder framförallt våra vilda läkeväxter. Vi är mycket ute i naturen och går läkeväxtvandringar i riktigt Linnéanda, därtill blir det salvekok, matlagning av vad naturen ha att ge, genomgång av extraherings- och beredningsmetoder för att ta fram växtens läkande ämnen. Vi kommer även att titta lite på EU:s ställningstagande kring läkeväxter och nomenklaturen kring växtbaserade läkemedel.

 

Efter kursen har du kunskap för att själv kunna gå ut i naturen och plocka växter och vet till vad och hur du ska använda dem.

 

Dag 1 och 2 är i Korrö hantverksby och naturreservat, floran är rik och naturen och platsen i sig är en verklig lisa för själen. Dag 3 tar vi oss till en genuint gammeldags trädgård där du får bekanta dig med läkeväxter som hör det odlade landskapet till. Vi lagar en gemensam måltid av det som naturen har att ge och möjlighet ges att själv plocka läkeväxter som början till ett husapotek.

 

Pris 2600 kr exkl moms, 3250 kr inkl moms. Mat dag 3 ingår, ej övriga dagar. Mat dessa dagar kan tillköpas på kursen till humant pris, mer om detta vid anmälan.

 

Du får de produkter du tillverkar vid salvekoket med dig hem.

Dag 2 och 3 finns möjlighet att börja dagen med medicinsk yoga. (ingår ej i kurskostnad)

Boende finns på Korrö, www.korro.se, mail: info@korro.se, alt 0470-342 49.

Camping finns inom 5 km, Linneryds camping, resp Villabasta.

 

Kursen ingår i Biopatiakademins utbildningsprogram för biopater.

 

Varmt välkommen till en intressant och lärorik kurs!

 

 

Läs mera här!

 

  • Den här kursen komer på olika platser hösten 2018

 

Kurs i att mjölksyra grönsaker

 

Lär dig syra grönsaker enligt gammal uråldrig princip. Det blir gott, nyttigt och mycket hållbart.

Vi syrar drygt tre liter grönsaker per person i konserveringskärl av gammal modell. Vi gör allt manuellt och du får de grönsakskärl som du själv tillverkar med dig hem. Det här är en kurs där den goda matlagningskonsten står i centrum. Du kommer lära dig från grunden och vi går nogsamt igenom varför man gör de olika momenten, vilka ingredienser som måste ingå och vad för roll de spelar för att mjölksyrningen skall fungera optimalt. Det blir en helhet där vi även berör hur magen och tarmen fungerar för det är ju den som så gärna vill att vi äter syrad mat.

Du får recept på det du tillverkar och det finns möjlighet att köpa till fler böcker om så önskas.

Grönsaker, kryddor, vassle, ja allt är genomgående ekologiskt.

Tid: 6 timmar.