Kalendarium

 

  • INGELSTAD fredagen den 13 oktober kl. 14 - 20 (FULLBOKAD)
  • SKÄRVA 5 km väster om Karlskrona, fredagen den 27 oktober, kl. 14 - 20 (FULLBOKAD)
  • VÄRENDS NÖBBELE, 3 mil söder om Växjö, tisdagen den 7 november kl.14-20
  • ÄLGHULT fredagen den 17 november kl. 14 - 20
  • ESLÖV lördagen den 25 novemver kl. 11 - 17
  • VILL DU HA EN DÄR DU BOR? HÖR AV DIG!

 

Kurs i att mjölksyra grönsaker

 

Lär dig syra grönsaker enligt gammal uråldrig princip. Det blir gott, nyttigt och mycket hållbart.

Vi syrar drygt tre liter grönsaker per person i konserveringskärl av gammal modell. Vi gör allt manuellt och du får de grönsakskärl som du själv tillverkar med dig hem. Det här är en kurs där den goda matlagningskonsten står i centrum. Du kommer lära dig från grunden och vi går nogsamt igenom varför man gör de olika momenten, vilka ingredienser som måste ingå och vad för roll de spelar för att mjölksyrningen skall fungera optimalt. Det blir en helhet där vi även berör hur magen och tarmen fungerar för det är ju den som så gärna vill att vi äter syrad mat.

Du får recept på det du tillverkar och det finns möjlighet att köpa till fler böcker om så önskas.

Grönsaker, kryddor, vassle, ja allt är genomgående ekologiskt.

Tid: 6 timmar.

 

LÄS MERA:

Malmö, Stapelbäddsgatan 3

Fredagen den 24 november kl. 18.30

Föredrag: Att läka med svenska medicinalväxter

Så här presenteras föredraget:

 

Örtmedicinen är vår allra äldsta läkekonst, men här i Sverige har mycket glömts bort, så mycket att många tror att vi inte haft en tradition att använda oss av örter, men det är helt fel. Den här kvällen kommer örtmedicinare Ann-Louise Fransson från företaget Botanikan att ta dig med på en resa bakåt i tiden och hämta hem den kunskapen som gått oss förlorad. Kunskapen om våra vilda svenska läkeväxter och hur man använder dem.

Det blir en resa från gammal klokskap till nutida vetenskap. Och vetenskapen om växterna finns, den skall bara synliggöras. Du kommer få konkreta tips på hur du kan lindra såväl urinvägsinfektionen, hostan, klådan såväl som halsbrännan och magkatarren. Inget är nytt under solen och det som fungerade för 1000 år sedan fungerar än idag. Välkommen till en spännande och kunskapsgivande föreläsning.

 

Kostnad föreläsning: 150 kr

 

Vill du passa på att äta? Det serveras en matig vegansk höstsoppa med naturligt glutenfritt hälsobröd från Marta Go Free under kvällen. Kostnad måltid: 80 kr

 

Anmälan till: marta@martafree.se

 

Arrangeras av: www.martafree.se

 

Läs mera här!

 

Lördagen den 2 dec 11 - 18 och söndagen den 3 dec kl. 11 - 17.

Södra Järnvägsgatan 2 i Växjö

Smålands museums julmarknad

En riktigt härligt och genuin marknad där bara det allra bästa finns med. Hantverkare av alla de slag och mycket mat och prova på. Inget inträde, bara att komma, njuta och fröjdas i varm gemytlig lokal.

 

Läs mera här!

Söndagen den 10 dec kl. 11 - 18

Järnaviksvägen 80 i Bräkne-Hoby

Julmarknad på Järnaviks pensionat

 

Mys in julen på detta vackra pensionat tillsammans med flera olika hantverkare som håller hög kvalitet på sin alster.

 

Har du facebook, kan du läsa mera här!

Onsdagen den 9 maj kl. 14 - 20, 2018

Skärva Gård, Karlskrona.

Samma datum för femte året i rad, och kursen blir bara mer och mer poplär...

Kurs: Att laga mat på ogräs och vilda örter

 

Skärva Gård med sin mångfaldiga flora är en fantastisk plats för denna kurs. Här får du lära dig många fler arter än vanliga kirskål och nässla. Närmare 30 olika arter kommer du förevisas som du kan använda dig av. Och någon enstaka som du ska akta dig noga för. I din här kursen gör naturen till vårt stora skafferi. Det blir inte bara äkta och hållbart. Det blir ett sätt att slå an en ton av samhörighet med moder jord, det rena och enkla livet.

 

Medtag din egna korg, sax och handskar, du kommer få plocka av det vi lär om och vi kommer gruppvis att tillaga soppor, pajer, gratänger, smoothies och mycket mera. Kvällen avslutas med en gemensam buffé på ogräsmat.

 

Kostnad: 850 kr per person.

 

Tisdag - torsdag den 26 - 28 juni 2018

Korrö hantverksby, 4 mil söder om Växjö

VÄNTA INTE, NÄSTAN HÄLFTEN AV PLATSERNA ÄR REDAN TILLSATTA!

 

Sommarens stora örtkurs på Korrö, 2018

På denna tredagars örtkurs om läkeväxter går vi på djupet i kunskapen om hur man använder framförallt våra vilda läkeväxter. Vi är mycket ute i naturen och går läkeväxtvandringar i riktigt Linnéanda, därtill blir det salvekok, matlagning av vad naturen ha att ge, genomgång av extraherings- och beredningsmetoder för att ta fram växtens läkande ämnen. Vi kommer även att titta lite på EU:s ställningstagande kring läkeväxter och nomenklaturen kring växtbaserade läkemedel.

 

Efter kursen har du kunskap för att själv kunna gå ut i naturen och plocka växter och vet till vad och hur du ska använda dem.

 

Dag 1 och 2 är i Korrö hantverksby och naturreservat, floran är rik och naturen och platsen i sig är en verklig lisa för själen. Dag 3 tar vi oss till en genuint gammeldags trädgård där du får bekanta dig med läkeväxter som hör det odlade landskapet till. Vi lagar en gemensam måltid av det som naturen har att ge och möjlighet ges att själv plocka läkeväxter som början till ett husapotek.

 

Pris 2600 kr exkl moms, 3250 kr inkl moms. Mat dag 3 ingår, ej övriga dagar. Mat dessa dagar kan tillköpas på kursen till humant pris, mer om detta vid anmälan.

 

Du får de produkter du tillverkar vid salvekoket med dig hem.

Dag 2 och 3 finns möjlighet att börja dagen med medicinsk yoga. (ingår ej i kurskostnad)

Boende finns på Korrö, www.korro.se, mail: info@korro.se, alt 0470-342 49.

Camping finns inom 5 km, Linneryds camping, resp Villabasta.

 

Kursen ingår i Biopatiakademins utbildningsprogram för biopater.

 

Varmt välkommen till en intressant och lärorik kurs!

 

 

Läs mera här!