Kurser

VÄLJ MELLAN:

Söndagen den 8 mars 2020 kl 10 - 16

RESERVDAG: Tisdag den 17 mars 2020 kl 10 - 16

Deralycke, Linneryd 4,5 mil söder om Växjö.

Kurs: Beskär fruktträd som ett proffs


Vill du verkligen lära dig hur man gör? Hur man både skapar den optimala produktionen av frukt samtidigt som trädet ska se vackert ut. Att estetik och kvantitet går hand i hand. Det är det som trädgårdsmästare Ulrik Johansson från Styragården i Väckelsång brinner för. Här tar han dig med bland fruktträdsgårdens alla klurigheter och vindlingar och rätar ut dina frågetecken och funderingar.


Varmt välkomen till en dag med både nyttig teori och lärande praktik.


Och trädgården vi är i har både äppel, päron, plommon och körbär, samt många olika bärbuskar. Det blir en helhet där lite av varje berörs. 


Kostnad: 750 kr 

Fika ingår. Lunch kan tillköpas för 80 kr.


Här är en affisch, enkel att skriva ut!


VÅREN 2020, DATUM EJ SATT, ANMÄL INTRESSE!

Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö.


Kurs: Lär dig bygga en gammaldags Smålandsgärdsgård   

   

Det känns som att Astrid Lindgren står där bakom hörnet och beskriver sin Bullerby, eller sitt Katthult, när man tänker på de där riktiga Smålandsgärdsgårdarna, de där som är gjorda av senvuxna granar och enestörar, spetsade med yxa och ihopbundna med graneganglar brända över öppen eld. Det är så vi ska göra det, på riktigt äkta småländskt vis, med en lärare som är som gjord för ändamålet; pedagogiske, kunnige och rolige Kjell Gustafsson.


Tid: 6 timmar


Kostnad: 650 kr.

 

Söndag den 3 maj kl 10 - 16

Deralycke, Linneryd 4,5 mil söder om Växjö.

Kurs: Lär dig ympa äppelträd

 

Att skapa sitt egna fruktträd precis så man vill ha det, det är faktiskt en möjlighet, om man vet hur man ska gå till väga. Kanske vill du prova på någon ny sort, men inte köpa ett helt nytt träd, då är detta en förnämlig metod. Men det gäller att veta hur, för gör man fel så funkar det inte.

 

Här lär vi oss att sätta i ympkvistar i ett äldre befintligt träd som kanske växt sig för gammalt och stort och behöver föryngras eller på vildaplar som plötsligt dykt upp i en dikesren eller åkerkant.

 

Vi kommer även att gå igenom hur du skapar ett äppelträd genom att ympa på en kärnstam eller sk. grundstam.

 

Efter kursen kommer du att kunna gå hem och ympa såväl vildapel som totalförnyas, eller ett vanligt äppelträd i din trädgård som du bara vill sätta några nya kvistar på, eller skapa ett helt nytt träd från grunden.

  

Med dig hem får du förutom all ny kunskap ett ympträdspaket i form av ditt egna nyympade äppelträd som du kan plantera var helst du önskar och sedan bara vänta och njuta en ny god spännande äppelsort.

  

 

Ledare: Carolin Hedman och Ann-Louise Fransson

Kostnad: 750 kr  

Tid: kl. 10.00  - 16.00

 

Fika och ympträdspaket ingår i priset. Lunch kan köpas för 80 kr.

 

Två olika tillfällen: Fredagen den 8 maj kl. 14 - 20

Lördagen den 9 maj kl. 12 - 18  

Skärva Gård, 5 km väster om Karlskrona. 

 

Kurs: Att laga mat på ogräs och vilda örter

 

Skärva Gård med sin mångfaldiga flora är en fantastisk plats för denna kurs. Här får du lära dig många fler arter än vanliga kirskål och nässla. Drygt 20 olika arter kommer du förevisas som du kan använda dig av. Plus några som du ska akta dig för. I den här kursen gör vi naturen till vårt stora skafferi. Det blir inte bara äkta och hållbart. Det blir ett sätt att slå an en ton av samhörighet med moder jord, det rena och enkla livet.

 

Medtag din egen korg, sax och handskar, du kommer få plocka av det vi lär om och vi kommer gruppvis att tillaga soppor, pajer, gratänger, smoothies och mycket mera. Kvällen avslutas med en gemensam buffé på ogräsmat.

 

Kostnad: 850 kr per person.  


23-25 juni 2020

Korrö hantverksby, 4 mil söder om Växjö

FÅTAL PLATSER KVAR

 

Sommarens stora kurs i Örtmedicin

 

På denna tredagars örtkurs om läkeväxter går vi på djupet i kunskapen att använda våra vilda läkeväxter. Vi vistas mestadels ute i naturen, vilken blir vårt klassrum, där går vi läkeväxtvandringar i riktigt Linnéanda. Utöver detta blir det kok av salvor och örtkräm, matlagning på naturens egna växter, genomgång av extraherings- och beredningsmetoder för att ta fram växtens läkande ämnen, samt en inblick i EU:s ställningstagande kring läkeväxter, vad som är skillnaden mellan komnventionella mediciner, naturmedicin, växtbaserade läkemedel, homeoptai, etc.

 

Med dig hem får du de produkter du själv tillverkar samt en kunskap att gå ut i naturen och plocka växter och så småningom kunna skapa ditt egna husapotek.

 

Dag 2 och 3 finns möjlighet att börja dagen med medicinsk yoga.

 

Boende finns på Korrö, www.korro.se, mail: info@korro.se, alt 0470-342 49.

Camping finns inom 5 km, Linneryds camping, resp Villabasta.

 

Kursen ingår i Biopatiakademins utbildningsprogram för biopater.

 

Pris 3500 kr. 

 

Varmt välkommen till en intressant och lärorik kurs!

 

 

Läs mera här!

KURSEN  GES PÅ OLIKA PLATSER HÖSTEN 2020

Planerade orter är:

INGELSTAD,  RÖDEBY, HÖRBY,  RYSSBY,  VARBERG

Har du intresse av andra orter, meddela Botanikan, det går ofta att ordna!

Kurs i att mjölksyra grönsaker


Det här är kursen där du inte bara hackar grönsaker utan du får en grundlig genomgång i mjölksyrningens principer, hur får man det att fungera och bli gott och varför?


Mjölksyrning är en uråldrig teknik, helt oslagbart när det gäller naturlig och nyttig hållbarhet. Om man gör rätt.

Vi syrar tre liter grönsaker per person i konserveringskärl av gammal modell. Vi gör allt manuellt och du får det du själv har tillverkat med dig hem.


Det här är en kurs där den goda matlagningskonsten står i centrum. Du kommer lära dig från grunden och vi går nogsamt igenom varför man gör de olika momenten, vilka ingredienser som måste ingå och vad för roll de spelar för att mjölksyrningen skall fungera optimalt. Det blir en helhet där vi även går igenom hur det mjölksyrade verkar i våra kroppen och varför det är så bra. 


Alla grönsaker och kryddor som används är självklart ekologiska.

 

Tid: 6 timmar.

Kostnad 850 kr Småland/Blekinge (950 kr övriga landet)

Har du gått tidigare och tar med dig de burkarna som vi då använde får du 100 kr rabatt.


Detta är en kurs med mycket kunskap, mycket gemenskap och många goa skratt.... :)

VÄLKOMMEN!!!