Välj mellan:
Söndag den 1 september 10 - 16
Tisdag den 17 september 11 - 17
Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö.
Våra matsvampar - Lär av ett riktigt proffs!
Vår kursledare kommer vara Ann-Christin Nyström, inventerare av svamp åt Länsstyrelsen och Artportalen. Helt fantastiskt att få hit henne, hon kan allt om svamp.
Upplägget är så här:
Vi träffas på gården i Deralycke, intar en förmiddagsfika och håller teoretisk genomgång för att vara förberedda inför plockrunda i skogen. När alla är tillbaka examinerar vi allas korgar, skiljer ätligt från oätligt och de ätliga svamparna radas upp, namnges och förklaras hur de känns igen. Vilka som är potentiella förväxlingssvampar, hur de doftar, känns, ser ut och annat som är viktigt att känna till.
Slutligen lagar vi en gemensam svampbuffé som vi avslutar kursen med.
Du kommer gå hem med både fylld mage, fyllt sinne och en massa ny kunskap!
Kostnad: 950 kr per person.
Hovmantorp 23 oktober kl 14 - 20
Grimslöv 29 oktober kl 14 - 20
MED RABATTERAT KURSPRIS 450 KR/PERSON
SPONSRAT AV LÄNSSTYRELSEN I KRONOBERG!
Lär dig mjölksyra grönsaker!
Vill du lära dig att mjölksyra? Att kunna ta till vara grönsaker med urgammal naturlig konserveringsmetod och få dem hållbara för resten av året, och dessutom göra dem nyttigare än vad de var när du plockade dem?
Då kan den här kursen vara något för dig. Det här är kursen där du verkligen LÄR dig. Det blir en kurs i matkemi. Och matkemi är kul! Det är då du börjar förstår hur tid, temperaturer och ingredienser samverkar, och hur viktigt det är att göra rätt för att få en hållbar och GOD produkt. För vissa tror att mjölksyrat bara är nyttigt och inte gott. Du kommer bli varse att så behöver det inte vara, om man vet hur man ska göra.
Vi går igenom vad det är som faktiskt händer när man syrar och varför. När man måste vara noga och när man kan slarva lite grann. Och vad som händer i magen när det kommer ner syrad mat, varför det är nyttigt helt enkelt.
När dagen är slut kommer alla kursdeltagarna ha syrat 3 liter grönsaker vardera som tas hem i gammaldags vackra konserveringsburkar. Grönsakerna och kryddorna som används är ekologiska, förstås.
Anmälan: Anmälan sker till info@botanikan.se
Kursledare: Ann-Louise Fransson
Mer info Hovmantorp 23 oktober
Mer info Grimslöv 29 oktober
Januari 2025 - anmäl intresse!
Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö.
Kurs: Lär dig kula - en urkraft från ditt inre
Vad är det, kula? Ja det är den första frågan man får.
Har du hört hur de ropar på fäbodvallarna efter sin boskap? Det är att kula. Men kulningen kan användas i så många fler sammanhang, kommunikation mellan individer, så väl till människor som till olika djur. Och den har funnits över hela vårt land, ja hela vår värld, och den används på många ställen fortfarande.
”Nä, men jag kan inte sjunga, det är inget för mig”, tänker du kanske. Fel fel fel, det här är inte att sjunga, vilket förresten alla kan också, men det här är en annan teknik och det handlar bara om att fatta galoppen. Fråga mig, jag var sämst i klassen på att sjunga och utesluten ur kyrkans barnkör. Men jag älskar att kula. Och det är befriande, det händer något djupt inne i dig när du vågar slå an den där tonen, när hela din kropp får ljuda ut för full hals och du får gensvaret i skogen.
Vissa av de som kommer är tveksamma och försiktiga, lågmälda till en början, men när dagen är slut har de riktigt blommat ut, som att de lossgjort en stor kappsäck med sluten energi inom sig. Befriande. Och så himla kul också, och ja, det hörs ju på namnet. Kula...
Sångpedagog Kristin Jonzon är vår kursledare, skogen med stora träd och öppna sjöar och fält runt om vårt klassrum. Kursen är som en vandrande kurs, där vi tar oss fram till fots, med ryggsäck på ryggen och flera vackra platser att stanna till och hålla lektion vid. Mitt på dagen gör vi paus för att steka wok på stor stekhäll. Inledningsvis får ni fika med smörgås, kaffe och te, avslutningsvis får ni varmt te med enkelt tilltugg.
Kostnad: 1050 kr, med all mat inkluderad: 1200 kr.
Här kan du lyssna på vad kulning är.
Utsikten och naturens akustik är magnifik.
Kristin Jonzon
Folksångerska och kulerska
Matemn lagas på öppen stekhäll, några meter från strandkanten.
Möjligt att boka en egen grupp!
Korrö hantverksby och naturreservat.
Naturens apotek & skafferi
- guidad tur med mat
Häng med på en rolig och kunskapsrik guidad vandring där vi tar vingslag tillbaka i tiden och hämtar hem den kunskap som man en gång hade om hur man använde ätliga och medicinala vilda växter.
Vi vandrar över Korrös naturreservats vackra ängar och lär om såväl kända som mer okända blommor och blad. Du får du veta vad som kan lindra hostan, hjälpa en krånglande mage, liksom hur du bäst kokar en läkande salva.
Vandringen kan beställas som endast guidad tur, eller kompletterad med en avslutande måltid ute i Naturreservatet med rätter baserade på det vilda skafferiet.
Öppen vandring med mat 30 juni: 450 kr.
Bokning av sluten grupp:
Grundpris: 2000 kr
För varje enskild person: 100 kr
Tillägg måltid: 180 kr per person
Början av mars 2025 - anmäl intresse!
Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö.
Kurs: Vårens kunskap!
-beskärning, savtappning, tidig sådd
Att vara med när allt startar upp! Att sätta starten för en bra frögrund, god tillväxt och fin skörd. Det gör man redan på tidig vår.
På den här kursen får du lära dig vad som viktigt i början av mars. Vi går igenom fruktträdsbeskärning, hur du ser skillnad på blomknopp och bladknopp, var snittet skall läggas på grenen och hur du ska tänka, för att på bästa sätt beskära ett fruktträd och få till formen för god skörd och starkt ändamålsenligt träd.
Vi går en runda till skogs och sätter årets första björksavstappning, sen tar vi turen via trädgårdslanden och ser vad fröer som det är riktigt lämpligt att få ner så här tidig vår, samt hur du bäst gör för att få allt att gro.
Varmt välkommen till en kurs fylld med vårlig inspiration och ett vårskri av glädje!
Kostnad 950 kr.
April 2025 - anmäl intresse!
Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö.
Kurs: Lär dig binda med svenska trädslag
GRUNDKURS
Vi går till skogs och plockar det material som ska utgöra grunden till de alster som vi tillverkar denna dag. Fokus blir på flätnings- och bindningsteknik, det som man måste kunna för att ta ut svängarna och bli en riktig skicklig korgmakare.
Men idag gör vi växtstöd, pyramidala formationer som är en både vacker och ändamålsenlig skapelse, och framförallt väldigt bra att börja med om man aldrig har provat på tekniken med att binda i trämaterial. Du kommer få kunskap i vad för naturmaterial du kan använda, hur du väljer och hur du förbereder det för att få bästa resultat med flätning och bindning.
FORTSÄTTNINGSKURS
Liksom på grundkursen så går vi till skogs för att plocka vårt material som vi skall ha till det som vi ska tillverka. Och idag gör vi en korg, där du är fri att skapa i den form du själv önskar den. Du kommer att få möjlighet att ha en färdig botten att utgå från, för att hinna med dagens hantverk.
För att gå fortsättningskursen krävs det att du gått grundkursen eller att du har grundläggande färdigheter i bindnings- och flätningsteknik.
Kursledare är Mikael Svensson, mångårig korgmakare och inspirerande hantverkare.
Slutet av april 2025 - anmäl intresse!
Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö.
Kurs: Lär dig ympa fruktträd
-att ympa innebär att du föryngrar ditt träd, men även förändrar, skapar det så som du vill ha det.
Det var så man gjorde förr när man skapade sin fruktträdgård, man ympade. Man grävde upp vildaplar och satte fast kvistar av mer förädlade och godare äppelsorter. Under åren har tekniken utvecklats och idag skapar man de träd som man önskar med ympning, både vad gäller form, sort och växtsätt.
Du kommer få lära dig olika ympningstekniker och vilken teknik som lämpar sig när och var. Det finns möjlighet att köpa med sig ympkvistar och material för att direkt komma igång hemma.
Kostnad: 950 kr Ingår ett ympat äppelträd som du får ta med hem.
Maj 2025 - anmäl intresse!
Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö.
Kurs: Att laga mat på ogräs och vilda växter
Vill du bli mer vän med vår vilda natur, lära dig vad som är ätligt, hur det smakar och vad du kan använda det till? Som ett komplement till din vanliga kost, för kanske slippa köpa grönt i affären eller vänta ut det som du odlat. Det här är enkelt, det här är äkta och det är så fantastiskt gott.
Kursen inleds med en gemensam måltid, därefter ger vi oss ut på växtexkursion för att lära om växterna och plocka det vi skall ha till matlagningen. Vi avrundar dagen med en gemensam buffé som inte liknar något du tidigare smakat, men som brukar få stående ovationer.
Kostnad: 1200 kr.
Kommer 24 - 26 juni 2025
Korrö hantverksby, 4 mil söder om Växjö.
Sommarens stora kurs i Örtmedicin
På denna tredagars örtkurs om läkeväxter går vi på djupet i kunskapen att använda våra vilda läkeväxter. Vi vistas mestadels ute i naturen, vilken blir vårt klassrum, där går vi läkeväxtvandringar i riktigt Linnéanda. Utöver detta blir det kok av salvor och örtkräm, matlagning på naturens egna växter, genomgång av extraherings- och beredningsmetoder för att ta fram växtens läkande ämnen, samt en inblick i EU:s ställningstagande kring läkeväxter, vad som är skillnaden mellan konventionella mediciner, naturmedicin, växtbaserade läkemedel, homeoptai, etc.
Med dig hem får du de produkter du själv tillverkar samt en
kunskap att gå ut i naturen och plocka växter och så
småningom kunna skapa ditt egna husapotek.
Boende finns på Korrö, www.korro.se, mail: info@korro.se.
Camping finns inom 5 km, Linneryds camping.
Kursen ingår i Biopatiakademins utbildningsprogram för
biopater.
Pris 3800 kr.
Varmt välkommen till en intressant och lärorik kurs!
DATUM INTE PLANERAT - anmäl intresse så kontaktas du.
Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö.
Kurs: Lär dig bygga "flätgärde" samt
gammaldags "smålandsgärdsgård".
Som de där gärdesgårdarna i Astrid Lindgrens
vackra Bullerby och Katthult såg ut, det är så vi ska göra dem. Med senvuxna granar och kotiga enestörar. Där vi binder samman med sega graneganglar brända över öppen eld och spetsar det virke som ska ner i backen med yxa. Då blir det på äkta småländskt vis, utan köpematerial, för vi har hämtat allt direkt från skogen.
Sen gör vi FLÄTGÄRDE med, det kanske färre känner till vad det är, men då hämtar vi hasselstörar, unga lindar och frodvuxen björk, för att just FLÄTA oss ett staket. Det blir otroligt vackert, och ändamålsenligt. Och det har en ännu äldre tradition än den sk traditionella gärdesgården!
Vill du lära dig hur det går till, skynda dig att anmäla dig. platserna brukar ta slut fort!
Kommer under 2025 (anmäl intresse så blir du kontaktad)
Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö
Tova med småländsk fårull
Nu äntligen kommer första kursen i tovning. Med sömmerskan, syslöjdsläraren och konstnärinnan Lotta Svensson. Vi tar allt från början, ja nästan då, fåren är klippta, men därifrån startar vi, med att du får karda, tvätta, lägga lager för lager av ull, så att tovningen skapas.
Du kanske gör en sittdyna, ett par skosulor (de kommer bli dina skönaste sulor) eller varför inte som på bilden, ett litet föremål, som du kan ha till prydnad och glädje.
Kostnad: 850 kr Allt material ingår.
Kommer under 2025 (anmäl intresse så blir du kontaktad)
Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö
Baka med surdeg och örter
Surdegsbröd vinner mark och allt fler förstår hur bra det är att äta det hälsosamma goda brödet. Men hur gör du?
Den här dagen kommer du få lära dig alla knep och klurigheter för att få brödet perfekt jäst, perfekt fylligt och därtill riktigt gott.
Vi gör under dagen en surdegsfocaccia med örter från gården och så även ett fröbröd. Båda bakas helt utan jäst och du kommer få möjlighet att lägga örter i desamma.
Du får lära dig om varför surdeg är bra, hur det samverkar med dina mages tarmbakterier och vilka örter som kan lämpa sig att ha i brödet. Och så förstås får du sätta en alldeles egen surdegsstart som du får ta med dig hem.
Vi avrundar dagen med att äta en buffé av det som vi tillverkat under dagen.
Dina lärare är bagare Johanna Verhulst och örtmedicinare Ann-Louise Fransson.
Varmt välkommen att anmäla dig till en riktigt rolig och lärorik dag!!
Kostnad: 1400 kr
Kommer under 2025 (anmäl intresse så blir du kontaktad)
Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö
Kurs: Tälja och svarva i färskt trä.
Vill du bli en riktig snidare, en som kan göra sin egna skål, mugg eller slev? Med ett så enkelt verktyg som en kniv lär vi oss denna dag täljningens både enkla och ibland lite svåra principer.
Vår lärare är Simon Jonsson som driver Simons trähantverk och även har byggt sig en egen trampsvarv. Du får denna dag prova på att svarva med den, liksom att du kommer förstå hur en sådan är uppbyggd.
Du kan komma med noll erfarenhet, vi tar allt från grunden. Men det går förstås även att komma med lite kunskap och några snidartag i händerna.
Kostnad: 1200 kr.
Kommer under 2025 (anmäl intresse så blir du kontaktad)
Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö.
Hela kursen hålls utomhus.
Kurs: Lär dig timra - vi bygger ett hus!
Åh, det här är så rasandes kul!!
Här får du lära dig principen för hur man timrar ett hus. Hur du fäller in stockarna i varandra och vilka verktyg som behövs för att kunna göra det enkelt och hantverksmässigt.
Vi arbetar med bila,(en slags yxa), navare (ett slags borr), bandkniv, såg, tumstock och penna. Virket är från egen skog och du lär dig vad som är viktigt att tänka på, allt från urval av träd och hur du grovsågar dem, till hur du väljer vilka stockar som skall sitta var i huset.
På de här två dagarna som kursen varar, lägger vi stock för stock och lär precis vartenda moment som krävs för att den ena stocken ska fasa rätt in i den andra. Kom i arbetskläder och bered dig på att inta massor med värdefull teoretisk, såväl som hantverksmässig kunskap.
Ledare: Lars Nilsson, som driver företaget Växjö Byggnadsvård.
Kommer under 2025 (anmäl intresse så blir du kontaktad)
Korrö Hantverksby.
Hälso- och Gourmetvandring
Vandra i oslagbart vacker natur och njut av skrönor, berättelser, goda närproducerade läckerheter. Inte mindre än åtta måltider...
Jag som är din guide kommer att låta dig få en inblick i naturens storslagna skafferi, samt småländsk utvandrahistoria. Välkommen med på en annorlunda, men mycket trivsam upplevelse.