Kalendarium

Fredagen den 12 juni kl 14 - 18

Deralycke 4,5 mil söder om Växjö

 

Botanisk vandring


Låt mig få presentera Ivar Björegren. Han är min växtguru, det han inte kan inom artkännedom, det finns liksom inte. Nu bjuder jag för första gången in er på en unik vandring på min gård i Deralycke, där vi verkligen lär om allt vi ser. Allt från de där allra minsta växterna till de som mest ser ut som vanligt gräs. Men vad heter de och varför växer de just där? Finns det något unikt att lära sig om just dem? Min läkeväxtkunskap och Ivars fantastiska artkännedom i ett paket. Varsågoda!


Kostnad 350 kr 


Medtag egen picknick.


23-25 juni 2020

Korrö hantverksby, 4 mil söder om Växjö

ENDAST RESERVPLATSER KVAR

 

Sommarens stora kurs i Örtmedicin

 

På denna tredagars örtkurs om läkeväxter går vi på djupet i kunskapen att använda våra vilda läkeväxter. Vi vistas mestadels ute i naturen, vilken blir vårt klassrum, där går vi läkeväxtvandringar i riktigt Linnéanda. Utöver detta blir det kok av salvor och örtkräm, matlagning på naturens egna växter, genomgång av extraherings- och beredningsmetoder för att ta fram växtens läkande ämnen, samt en inblick i EU:s ställningstagande kring läkeväxter, vad som är skillnaden mellan komnventionella mediciner, naturmedicin, växtbaserade läkemedel, homeoptai, etc.

 

Med dig hem får du de produkter du själv tillverkar samt en kunskap att gå ut i naturen och plocka växter och så småningom kunna skapa ditt egna husapotek.

 

Boende finns på Korrö, www.korro.se, mail: info@korro.se, alt 0470-342 49.

Camping finns inom 5 km, Linneryds camping, resp Villabasta.

 

Kursen ingår i Biopatiakademins utbildningsprogram för biopater.

 

Pris 3500 kr. 

 

Varmt välkommen till en intressant och lärorik kurs!

 

 

Läs mera här!

Den 28 juni resp den 15 aug kl 11.00 

KORRÖ, 4 mil söder om Växjö


OBS! HELA EVENEMANGET ÄR UTOMHUS

 

Häslo- och gourmetvandring

 

Vandra i oslagbart vacker natur och njut av skrönor, berättelser, goda närproducerade läckerheter. Inte mindre än åtta måltider...

Jag som är din guide kommer att låta dig få en inblick i naturens storslagna skafferi, samt småländsk utvandrahistoria. Välkommen med på en annorlunda, men mycket trivsam upplevelse.


MER INFO & ANMÄLAN DIREKT TILL KORRÖ

Den 5 juli kl 10 - 16

Deralycke, Linneryd 4,5 mil söder om Växjö.


OBS! HELA KURSEN HÅLLS UTOMHUS, ÄVEN MÅLTIDERNA!

 

Kurs: Att laga mat på ogräs och vilda växter

 

Vill du bli mer vän med vår vilda natur, lära dig vad som är ätligt, hur det smakar och vad du kan använda det till? Som ett komplement till din vanliga kost, för kanske slippa köpa grönt i affären eller vänta ut det som du odlat. Det här är enkelt, det här är äkta och det är så fantastiskt gott.


Kursen inleds med en gemensam måltid, därefter ger vi oss ut på växtexkursion för att lära om växterna och plocka det vi skall ha till matlagningen. Vi avrundar dagen med en gemensam buffé som inte liknar något du tidigare smakat, men som brukar få stående ovationer.

 

Kostnad: 850 kr per person.  

Tisdagen den 7 juli kl. 14 - 20

Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö.


Kurs: Lär dig bygga en gammaldags Smålandsgärdsgård   

   

Som de där gärdesgårdarna i Astrid Lindgrens vackra Bullerby och Katthult såg ut, det är så vi ska göra dem. Med senvuxna granar och kotiga enestörar. Där vi binder samman med sega graneganglar brända över öppen eld och spetsar det virke som ska ner i backen med yxa. Då blir det på äkta småländskt vis, utan köpematerial, för vi har hämtat allt direkt från skogen.

Vill du lära dig hur det går till, för att få det så där hållbart och vackert? Kom med då! Kjell Gustafsson som är vår eminente pedagog är inte bara väldigt kunnig, han är rolig också!

Och då jag som arrangerar det hela fyller år valda kursdag, så bjuds du på middag med tillhörande tårta!
Välkommen!


Kostnad: 650 kr.

Middag och tårta ingår efter som jag (Ann-Louise) fyller år dagen till ära! :) 

I början av september, datum kommer!

Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö.


Beskära fruktträd som ett proffs -

med inriktning på plommon och körsbär  

   

Nu ger vi oss i kast med JAS-beskärning, dvs beskräning i juli, augusti september, men man kan absolut och med fördel sträcka det in i oktober, dvs JASO (första bokstäverna i månaderna). Så du har gottom tid på dig när du kommer hem att ge dig i kast med dina egna fruktträd. 

Det är lite annorlunda att beskära "prunus-släktet" som plommon och körbär ingår i, mot att beskära äpple- och päronträd. Du kommer lära dig om de skilda teknikerna, så du kan översätta kunskapen till dessa fruktsorter. och du kan beskära dem på hösten med löv på, det kan till och med vara en fördel, du kommer få veta mera om hur och varför!


Denna kursen kan den rena nybörjaren gå, men ävgen du som varit med på någon kurs innan och vill finslipa. 


Kostnad: 750 kr. Lunch kan köpas för 80 kr. Fika ingår.

Andra halvan av september

Deralycke, Linneryd 4,5 mil söder om Växjö.

Kurs: Perenna grönsaker & ätliga bär


En ny kurs!

Här blandar vi nytt och väldigt gammalt. För vad sägs om aromatisk minikiwi, flerårig ruccula och uråldrig vildlök. En trädgård kan innehålla så mycket mer än de vanliga klassiskerna.


Här tar Ulrik från Styragården med dig ut bland exotiska nydanande bärbuskar och tuffa rakryggade grönsaker. Men inte alltför purunga på marknaden utan att vi vet att de håller för en tuff smålandsvinter. Och om inte annat så får du veta hur du hjälper den på traven, både för att optimera tillväxten och säkerställa överlevnaden. 


Kostnad: 750 kr 

Fika ingår. Lunch kan tillköpas för 80 kr.

KURSEN  GES PÅ OLIKA PLATSER HÖSTEN 2020

Planerade orter är:

INGELSTAD,  RÖDEBY, HÖRBY,  RYSSBY,  VARBERG

Har du intresse av andra orter, meddela Botanikan, det går ofta att ordna!

Kurs i att mjölksyra grönsaker


Det här är kursen där du inte bara hackar grönsaker utan du får en grundlig genomgång i mjölksyrningens principer, hur får man det att fungera och bli gott och varför?


Mjölksyrning är en uråldrig teknik, helt oslagbart när det gäller naturlig och nyttig hållbarhet. Om man gör rätt.

Vi syrar tre liter grönsaker per person i konserveringskärl av gammal modell. Vi gör allt manuellt och du får det du själv har tillverkat med dig hem.


Det här är en kurs där den goda matlagningskonsten står i centrum. Du kommer lära dig från grunden och vi går nogsamt igenom varför man gör de olika momenten, vilka ingredienser som måste ingå och vad för roll de spelar för att mjölksyrningen skall fungera optimalt. Det blir en helhet där vi även går igenom hur det mjölksyrade verkar i våra kroppen och varför det är så bra. 


Alla grönsaker och kryddor som används är självklart ekologiska.

 

Tid: 6 timmar.

Kostnad 850 kr Småland/Blekinge (950 kr övriga landet)

Har du gått tidigare och tar med dig de burkarna som vi då använde får du 100 kr rabatt.


Detta är en kurs med mycket kunskap, mycket gemenskap och många goa skratt.... :)

VÄLKOMMEN!!!

MARS 2021

Exakta dagar inte satta, men två olika heldagar att välja på, en mitt

i veckan och en helgdag kommer det att bli.

Deralycke, Linneryd 4,5 mil söder om Växjö.

Kurs: Beskär fruktträd som ett proffs


Vill du verkligen lära dig hur man gör? Hur man både skapar den optimala produktionen av frukt samtidigt som trädet ska se vackert ut. Att estetik och kvantitet går hand i hand. Det är det som trädgårdsmästare Ulrik Johansson från Styragården i Väckelsång brinner för. Här tar han dig med bland fruktträdsgårdens alla klurigheter och vindlingar och rätar ut dina frågetecken och funderingar.


Varmt välkomen till en dag med både nyttig teori och lärande praktik.


Och trädgården vi är i har både äppel, päron, plommon och körbär, samt många olika bärbuskar. Det blir en helhet där lite av varje berörs. 


Kostnad: 750 kr 

Fika ingår. Lunch kan tillköpas för 80 kr.