Kalendarium
  • Fredagen den 12 juni kl 14 - 18  FULLBOKAD
  • Fredagen den 10 juli kl 14 - 18  
  • Lördagen den 18 juli kl 14 - 18  
  • Söndagen den 16 aug kl 14 - 18


Deralycke 4,5 mil söder om Växjö

 

Botanisk vandring


Medicinala växter, ätliga växter, ovanliga växter.... Växter på längden och tvären, en eftermiddag där vi djupdyker ner i den spännande floristikens värld.  

Fyra timmars vandring och knappt lika många kilometer i underbart vacker natur, tyst stilla, genuint, som att göra en tidsresa. Vi börjar i en artrik trädgård och tar oss vidare ner genom en gammal storskog, vandrar Sjöbackavägen längs med sjön Vikholmen och kommer fram till en stor grävd vacker damm.


Floran förändras allt eftersom och alla de olika arterna får sin egen presentation. Vid dammen gör vi en paus för medhavd picknick i gröngräset innan vi vandrar hemåt igen. Väl tillbaka på gården avrundar vi på samma sätt som vi började med svalkande dryck brygd av naturens vilda gåvor. 


Kostnad 350 kr 


Medtag egen picknick.

Coronaanpassad - vi håller avstånd, mer än på bilden.

Den 15 augusti kl 11.00. 

KORRÖ, 4 mil söder om Växjö


OBS! HELA EVENEMANGET ÄR UTOMHUS

 

Hälso- och gourmetvandring

 

Vandra i oslagbart vacker natur och njut av skrönor, berättelser, goda närproducerade läckerheter. Inte mindre än åtta måltider...

Jag som är din guide kommer att låta dig få en inblick i naturens storslagna skafferi, samt småländsk utvandrahistoria. Välkommen med på en annorlunda, men mycket trivsam upplevelse.


MER INFO & ANMÄLAN DIREKT TILL KORRÖ

Tisdagen den 7 juli FULLBOKAD!

Tisdagen den 11 aug kl 10 - 18  FULLBOKAD!

Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö.


Kurs: Lär dig bygga en gammaldags Smålandsgärdsgård   

   

Som de där gärdesgårdarna i Astrid Lindgrens vackra Bullerby och Katthult såg ut, det är så vi ska göra dem. Med senvuxna granar och kotiga enestörar. Där vi binder samman med sega graneganglar brända över öppen eld och spetsar det virke som ska ner i backen med yxa. Då blir det på äkta småländskt vis, utan köpematerial, för vi har hämtat allt direkt från skogen.

Vill du lära dig hur det går till, för att få det så där hållbart och vackert? Kom med då! Kjell Gustafsson som är vår eminente pedagog är inte bara väldigt kunnig, han är rolig också! Vid kursens avslut grillar vi tillsammans på den glödbädd som uppstått efter bränningen av granvidjorna. Måltiden ingår i kurspriset.

Kostnad: 650 kr.

Fredagen den 21 augusti kl 9,30 - 16,00

Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö.


Kurs: Att tälja bruksföremål ur färskt virke

   

Att tälja en egen sked, en krok eller varför inte en skål, det behöver varken vara svårt eller ta så lång tid, om man har bra verktyg, färskt virke och rätt kunskap.


Här går vi igenom tekniken från början till slut, dvs hur du väljer ditt träslag och sågar till ditt ämne, tills du lägger den sista finputsen och stolt kan beundra ditt egentillverkade bruksföremål.


Vår kursledare Johnny besitter en lång erfarenhet om täljning och han delar frikostigt med sig av sin stora kunskap och lär ut knep och tekniker för att du ska lätt ska bli kunnig och slippa komma på allt själv.


Virket vi använder oss av är nyfällda träd från egen skog.

Hela kursen även måltider hålls utomhus, möjlighet att sitta och tälja på avskiljd plats.


Kostnad: 700 kr

Lunch kan köpas för 80 kr, fika ingår.

Ledare: träslöjdare Johnny Jonasson

Den 15 aug kl 11.00 (även den 28 juni)

KORRÖ, 4 mil söder om Växjö


OBS! HELA EVENEMANGET ÄR UTOMHUS

 

Hälso- och gourmetvandring

 

Vandra i oslagbart vacker natur och njut av skrönor, berättelser, goda närproducerade läckerheter. Inte mindre än åtta måltider...

Jag som är din guide kommer att låta dig få en inblick i naturens storslagna skafferi, samt småländsk utvandrahistoria. Välkommen med på en annorlunda, men mycket trivsam upplevelse.


MER INFO & ANMÄLAN DIREKT TILL KORRÖ

18 september kl 10 - 16

Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö.


Nydanande trädgårdskurs -

Höstlig beskärning, perenna grönsaker och ätliga bär

   

Nu ger vi oss i kast med JAS-beskärning, dvs beskräning i juli, augusti september, men man kan absolut och med fördel sträcka det in i oktober, dvs JASO (första bokstäverna i månaderna). Så du har gottom tid på dig när du kommer hem att ge dig i kast med dina egna fruktträd. 

Det är lite annorlunda att beskära "prunus-släktet" som plommon och körbär ingår i, mot att beskära äpple- och päronträd. Du kommer lära dig om de skilda teknikerna, så du kan översätta kunskapen till dessa fruktsorter. och du kan beskära dem på hösten med löv på, det kan till och med vara en fördel, du kommer få veta mera om hur och varför!


Vi kommer även dyka in bland de mer exotiska bärbuskarna som blivit anpassade för att klara ett tufft smålandsklimat liksom de perenna grönsaker som för vissa bär på en uråldrig nästan bortglömd tradition och för andra är nya uppstickare på marknaden. Hur odlar du dem, vad ska du tänka på, vilka passar bäst i din trädgård?


Denna kursen kan den rena nybörjaren gå, men även du som varit med på någon kurs innan och vill finslipa. 


Kursledare: Trädgårdsmästare Ulrik Johansson, Styragårdens trädgård.

Kostnad: 750 kr. Lunch kan köpas för 80 kr. Fika ingår.

Hela kursen inkl måltider hålls utomhus.

2020 avvaktar vi med offentliga kurser, men är ni en färdig grupp, hör av er, så snickrar jag ihop en kurs för just er!  


Kurs i att mjölksyra grönsaker


Det här är kursen där du inte bara hackar grönsaker utan du får en grundlig genomgång i mjölksyrningens principer, hur får man det att fungera och bli gott och varför?


Mjölksyrning är en uråldrig teknik, helt oslagbart när det gäller naturlig och nyttig hållbarhet. Om man gör rätt.

Vi syrar tre liter grönsaker per person i konserveringskärl av gammal modell. Vi gör allt manuellt och du får det du själv har tillverkat med dig hem.


Det här är en kurs där den goda matlagningskonsten står i centrum. Du kommer lära dig från grunden och vi går nogsamt igenom varför man gör de olika momenten, vilka ingredienser som måste ingå och vad för roll de spelar för att mjölksyrningen skall fungera optimalt. Det blir en helhet där vi även går igenom hur det mjölksyrade verkar i våra kroppen och varför det är så bra. 


Alla grönsaker och kryddor som används är självklart ekologiska.

 

Tid: 6 timmar.

Kostnad 850 kr Småland/Blekinge (950 kr övriga landet)

Har du gått tidigare och tar med dig de burkarna som vi då använde får du 100 kr rabatt.


Detta är en kurs med mycket kunskap, mycket gemenskap och många goa skratt.... :)

VÄLKOMMEN!!!

MARS 2021

Exakta dagar inte satta, men två olika heldagar att välja på, en mitt

i veckan och en helgdag kommer det att bli.

Deralycke, Linneryd 4,5 mil söder om Växjö.

Kurs: Beskär fruktträd som ett proffs


Vill du verkligen lära dig hur man gör? Hur man både skapar den optimala produktionen av frukt samtidigt som trädet ska se vackert ut. Att estetik och kvantitet går hand i hand. Det är det som trädgårdsmästare Ulrik Johansson från Styragården i Väckelsång brinner för. Här tar han dig med bland fruktträdsgårdens alla klurigheter och vindlingar och rätar ut dina frågetecken och funderingar.


Varmt välkomen till en dag med både nyttig teori och lärande praktik.


Och trädgården vi är i har både äppel, päron, plommon och körbär, samt många olika bärbuskar. Det blir en helhet där lite av varje berörs. 


Kostnad: 750 kr 

Fika ingår. Lunch kan tillköpas för 80 kr.

Söndagen den 16 maj 2021 kl 10 - 16

Deralycke, Linneryd 4,5 mil söder om Växjö.


OBS! HELA KURSEN HÅLLS UTOMHUS, ÄVEN MÅLTIDERNA!

 

Kurs: Att laga mat på ogräs och vilda växter

 

Vill du bli mer vän med vår vilda natur, lära dig vad som är ätligt, hur det smakar och vad du kan använda det till? Som ett komplement till din vanliga kost, för kanske slippa köpa grönt i affären eller vänta ut det som du odlat. Det här är enkelt, det här är äkta och det är så fantastiskt gott.


Kursen inleds med en gemensam måltid, därefter ger vi oss ut på växtexkursion för att lära om växterna och plocka det vi skall ha till matlagningen. Vi avrundar dagen med en gemensam buffé som inte liknar något du tidigare smakat, men som brukar få stående ovationer.

 

Kostnad: 850 kr per person.  

29 juni - 1 juli 2021

Korrö hantverksby, 4 mil söder om Växjö

SÄKRA DIN PLATS, FÅ 10% RABATT!

 

Sommarens stora kurs i Örtmedicin

 

På denna tredagars örtkurs om läkeväxter går vi på djupet i kunskapen att använda våra vilda läkeväxter. Vi vistas mestadels ute i naturen, vilken blir vårt klassrum, där går vi läkeväxtvandringar i riktigt Linnéanda. Utöver detta blir det kok av salvor och örtkräm, matlagning på naturens egna växter, genomgång av extraherings- och beredningsmetoder för att ta fram växtens läkande ämnen, samt en inblick i EU:s ställningstagande kring läkeväxter, vad som är skillnaden mellan komnventionella mediciner, naturmedicin, växtbaserade läkemedel, homeoptai, etc.

 

Med dig hem får du de produkter du själv tillverkar samt en kunskap att gå ut i naturen och plocka växter och så småningom kunna skapa ditt egna husapotek.

 

Boende finns på Korrö, www.korro.se, mail: info@korro.se, alt 0470-342 49.

Camping finns inom 5 km, Linneryds camping, resp Villabasta.

 

Kursen ingår i Biopatiakademins utbildningsprogram för biopater.

 

Pris 3500 kr. 

 

Varmt välkommen till en intressant och lärorik kurs!

 

 

Läs mera här