Kalendarium

VÄLJ MELLAN:

Söndagen den 8 mars 2020 kl 10 - 16 Fullbokad

Tisdag den 17 mars 2020 kl 10 - 16 Några platser kvar

Deralycke, Linneryd 4,5 mil söder om Växjö.

Kurs: Beskär fruktträd som ett proffs


Vill du verkligen lära dig hur man gör? Hur man både skapar den optimala produktionen av frukt samtidigt som trädet ska se vackert ut. Att estetik och kvantitet går hand i hand. Det är det som trädgårdsmästare Ulrik Johansson från Styragården i Väckelsång brinner för. Här tar han dig med bland fruktträdsgårdens alla klurigheter och vindlingar och rätar ut dina frågetecken och funderingar.


Varmt välkomen till en dag med både nyttig teori och lärande praktik.


Och trädgården vi är i har både äppel, päron, plommon och körbär, samt många olika bärbuskar. Det blir en helhet där lite av varje berörs. 


Kostnad: 750 kr 

Fika ingår. Lunch kan tillköpas för 80 kr.


Här är en affisch, enkel att skriva ut!


EVENEMANGET ÄR INSTÄLLT

PGA REGERINGENS BESLUT OM SAMLINGR PÅ MAX

50 PERSONER TILLÅTS.


Fredagen den 1 maj kl 12 - 17

Populärt, lärorikt och mycket folkligt!

Öppet hus med hantverksmarknad hemma hos Botanikan

Nu är det dags igen, den årliga traditionen med det välbesökta ÖPPNA HUSET där jag visar upp min verksamhet och samtidigt bjuder in lokala hantverkare att visa upp sin verksamhet. Här kan du komma och gå som du vill, inträdet är gratis, tställaren är många och anoorlunda. Föredrag, workshops, mat, marknad, hela dagen lång! 


Preliminärt program:

12,30 Invigning och välkommen till Öppet hus - Ann-Louise Fransson

13,00 Från kärna till färdigt träd - hur går det till att skapa en fantastisk fruktträdgård utan att köpa nytt? Carolin Hedman

13,45 Klassisk yoga - grundad i moder jord och fri i ditt hjärta. Benny Johansson

14,30 Workshop: Guidad rundtur i ditt mångfunktionella andetag, Sofi Aronsson

15,45 Trolleriföreställning med Fredrik Trollkarl - för barn såsom vuxen

Carolin föreläser på öppet hus
mediation med maneira Sol i gröngräset

Söndag den 3 maj kl 10 - 16

Deralycke, Linneryd 4,5 mil söder om Växjö.

Kurs: Lär dig ympa äppelträd

 

Lär dig hur du kan få in nya äppelsorter i dina gamla träd eller skapa nya träd från vildskott. En kurs med både teori och praktik. Att förstå fakta bakom ympningstekniken och göra rätt så det faktiskt fungerar!


Vi går igenom vilka verktyg man kan använda och hur man väljer ut vilka grenar som är mest optimala på såväl gamla träd som unga skott och alla får prova på att ympa i både äldre träd och på unga skott.


Här får du med dig ny kunskap och får ta med dig ditt alldeles egna äppelträd hem, som du har fått ympa på kursen. Det ingår!


Varmt välkommen till en lärorik dag!

  

 

Ledare: Carolin Hedman och Ann-Louise Fransson

Kostnad: 750 kr  

Tid: kl. 10.00  - 16.00

 

Fika och ympträdspaket ingår i priset. Lunch kan köpas för 80 kr.

 

Tisdag den 5 maj kl 17 - 20,30

Skärva gård, 5 km väster om Karlskrona.

Läkande trädgård


Skärva gård, 5 km väster om Karlskrona

Med ögon öppna för medicinalväxter och ätliga primörer tar vi oss ut Skärvas trädgård för att leta upp växter som passar såväl till mat som läkande te och nyttiga smoothies.


Det blir en noggrann genomgång av varje enskild växt för att verkligen förstå hur man kan använda sig av den.Läkeväxtvandringen avslutas med en gemensam måltid där vi får prova på mat och dryck av de växter vi just lärt om.


Kostnad: 550 kr

Lördagen den 9 maj kl. 11 - 17

Deralycke, Linneryd 4,5 mil söder om Växjö.

 

Kurs: Att laga mat på ogräs och vilda växter

 

Vill du bli mer vän med vår vilda natur, lära dig vad som är ätligt, hur det smakar och vad du kan använda det till? Som ett komplement till din vanliga kost, för kanske slippa köpa grönt i affären eller vänta ut det som du odlat. Det här är enkelt, det här är äkta och det är så fantastiskt gott.


Kursen inleds med en gemensam måltid, därefter ger vi oss ut på växtexkursion för att lära om växterna och plocka det vi skall ha till matlagningen. Vi avrundar dagen med en gemensam buffé som inte liknar något du tidigare smakat, men som brukar få stående ovationer.

 

Kostnad: 850 kr per person.  

Fredagen den 12 juni kl 14 - 18

Deralycke 4,5 mil söder om Växjö

 

Botanisk vandring


Låt mig få presentera Ivar Björegren. Han är min växtguru, det han inte kan inom artkännedom, det finns liksom inte. Nu bjuder jag för första gången in er på en unik vandring på min gård i Deralycke, där vi verkligen lär om allt vi ser. Allt från de där allra minsta växterna till de som mest ser ut som vanligt gräs. Men vad heter de och varför växer de just där? Finns det något unikt att lära sig om just dem? Min läkeväxtkunskap och Ivars fantastiska artkännedom i ett paket. Varsågoda!


Kostnad 350 kr 


Medtag egen picknick.


23-25 juni 2020

Korrö hantverksby, 4 mil söder om Växjö

FÅTAL PLATSER KVAR

 

Sommarens stora kurs i Örtmedicin

 

På denna tredagars örtkurs om läkeväxter går vi på djupet i kunskapen att använda våra vilda läkeväxter. Vi vistas mestadels ute i naturen, vilken blir vårt klassrum, där går vi läkeväxtvandringar i riktigt Linnéanda. Utöver detta blir det kok av salvor och örtkräm, matlagning på naturens egna växter, genomgång av extraherings- och beredningsmetoder för att ta fram växtens läkande ämnen, samt en inblick i EU:s ställningstagande kring läkeväxter, vad som är skillnaden mellan komnventionella mediciner, naturmedicin, växtbaserade läkemedel, homeoptai, etc.

 

Med dig hem får du de produkter du själv tillverkar samt en kunskap att gå ut i naturen och plocka växter och så småningom kunna skapa ditt egna husapotek.

 

Boende finns på Korrö, www.korro.se, mail: info@korro.se, alt 0470-342 49.

Camping finns inom 5 km, Linneryds camping, resp Villabasta.

 

Kursen ingår i Biopatiakademins utbildningsprogram för biopater.

 

Pris 3500 kr. 

 

Varmt välkommen till en intressant och lärorik kurs!

 

 

Läs mera här!

SENSOMMAREN 2020, DATUM EJ SATT, ANMÄL INTRESSE!

Deralycke, 4,5 mil söder om Växjö.


Kurs: Lär dig bygga en gammaldags Smålandsgärdsgård   

   

Det känns som att Astrid Lindgren står där bakom hörnet och beskriver sin Bullerby, eller sitt Katthult, när man tänker på de där riktiga Smålandsgärdsgårdarna, de där som är gjorda av senvuxna granar och enestörar, spetsade med yxa och ihopbundna med graneganglar brända över öppen eld. Det är så vi ska göra det, på riktigt äkta småländskt vis, med en lärare som är som gjord för ändamålet; pedagogiske, kunnige och rolige Kjell Gustafsson.


Tid: 6 timmar


Kostnad: 650 kr.

KURSEN  GES PÅ OLIKA PLATSER HÖSTEN 2020

Planerade orter är:

INGELSTAD,  RÖDEBY, HÖRBY,  RYSSBY,  VARBERG

Har du intresse av andra orter, meddela Botanikan, det går ofta att ordna!

Kurs i att mjölksyra grönsaker


Det här är kursen där du inte bara hackar grönsaker utan du får en grundlig genomgång i mjölksyrningens principer, hur får man det att fungera och bli gott och varför?


Mjölksyrning är en uråldrig teknik, helt oslagbart när det gäller naturlig och nyttig hållbarhet. Om man gör rätt.

Vi syrar tre liter grönsaker per person i konserveringskärl av gammal modell. Vi gör allt manuellt och du får det du själv har tillverkat med dig hem.


Det här är en kurs där den goda matlagningskonsten står i centrum. Du kommer lära dig från grunden och vi går nogsamt igenom varför man gör de olika momenten, vilka ingredienser som måste ingå och vad för roll de spelar för att mjölksyrningen skall fungera optimalt. Det blir en helhet där vi även går igenom hur det mjölksyrade verkar i våra kroppen och varför det är så bra. 


Alla grönsaker och kryddor som används är självklart ekologiska.

 

Tid: 6 timmar.

Kostnad 850 kr Småland/Blekinge (950 kr övriga landet)

Har du gått tidigare och tar med dig de burkarna som vi då använde får du 100 kr rabatt.


Detta är en kurs med mycket kunskap, mycket gemenskap och många goa skratt.... :)

VÄLKOMMEN!!!