Lördagen den 9 januari kl. 10 - 16 Nästan fullbokad
Extrainsatt kurs: Lördag 23 januari!
Deralycke 4,5 mil söder om Växjö, mitt i skogen, vid vacker sjö.
Lär dig kula - en urkraft från ditt inre!
Vi kallade det för poja när jag var barn, det var så min far och jag kommunicerade oss emellan när vi var ute i skogen. Det var för att få veta var den andre befann sig. Likaså brukade vi ropa på djuren som var på bete för att få dem med oss, då var det en annan typ av rop, men det påminde lite grann om kulning.
Att få ropa så där rakt ut i fria naturen och att faktiskt kunna använda det som en kommunikation är uråldrigt och mycket kraftfullt. Det är som att man liksom kommer in i kärnan av sitt egna väsen och det är inte alls sällan att det blir mycket känslor i omlopp. Det blir den där obändiga inre kraften som bokstavligen tar sig plats i röstens resurser. Att få möjligheten att helt fritt uttrycka sin inre styrka och frigöra sin kanske oprövade röst.
Maria Sennvall som ledare för den här kursen, är inte bara en extremt duktig sångerska, utan hon har just förmågan att se varje individ där den själv står. Kanske tänker du att den här kursen kan jag inte gå, jag kan ju inte sjunga. Det är just då som du ska gå! Det är till just dig som den här kursen är riktad!
Jag inledde min kontakt med Maria med att skicka ett mejl och berätta hur jag blivit utesluten ur kyrkans barnkör när jag var liten, för min röst passade inte in. Det har jag burit med mig hela livet och varit stämplad som den som inte kan sjunga, den som bör hålla tyst. Fast jag har alltid velat, jag har haft den där kraften inom mig som velat ut, jag har velat förmedla. När jag kom till Maria första gången så grät jag mig igenom första sånglektionen, det var stort att nån bara ville lyssna utan att grimasera eller ge en pik. Hon berättade att alla kan, det handlar om teknik, jag tog till mig hennes råd, som är enkla och mkt pedagogiska, och några månader senare hade jag lyckats få så mkt självförtroende att jag stod i kyrkan och sjöng på en begravning. En egen sång.
Detta vill jag ge till er. Självförtroende att ta fram er egna inre röst och kraft! Kom med! Du kommer inte ångra dig!
Ledare: Maria Sennvall, sångpedagog och meriterad operasångerska!
Kostnad: 850 kr, men vid anmälan innan jul, 10 % rabatt, således 765 kr.
Mat: Medtag vad du vill äta!
Plats: Utomhus hela dagen! I fantastisk natur med underbart ekande skog och öppna vatten! Långt från all bebyggelse.
Söndag den 7 mars 2021, kl 10 - 16
Deralycke, Linneryd 4,5 mil söder om Växjö.
Kurs: Beskär fruktträd som ett proffs
Vill du verkligen lära dig hur man gör? Hur man både skapar den optimala produktionen av frukt samtidigt som trädet ska se vackert ut. Att estetik och kvantitet går hand i hand. Det är det som trädgårdsmästare Ulrik Johansson från Styragården i Väckelsång brinner för. Här tar han dig med bland fruktträdsgårdens alla klurigheter och vindlingar och rätar ut dina frågetecken och funderingar.
Varmt välkomen till en dag med både nyttig teori och lärande praktik.
Och trädgården vi är i har både äppel, päron, plommon och körbär, samt många olika bärbuskar. Det blir en helhet där lite av varje berörs.
Kostnad: 850 kr
Fika ingår. Lunch kan tillköpas för 80 kr.
Tre fredagar; 19 mars, 23 april och 10 september, kl 10 - 16
Deralycke, Linneryd 4,5 mil söder om Växjö.
Triss i trädgård - tre dagar med mästare!
Vill du ta det där verkliga trädgårdsgreppet i år? Bli den där kunniga personen som faktiskt VET hur du ska beskära, ympa, förädla, plantera, mm för att att LYCKAS och få en trädgård som ger bra frukt, växer på fint sätt och är ROLIG att vara i.
Du kommer att få vara i samma grupp i tre fredagar och huvudlärare blir Trädgårdsmästare Ulrik Johansson från Styragårdens trädgård. Assisterad av Örtmedicinare Ann-Louise Fransson.
Annadag påsk den 5 april kl 10 - 17
Deralycke, Linneryd 4,5 mil söder om Växjö.
Kurs: Lär dig bygga småländsk gärdesgård
Som de där gärdesgårdarna i Astrid Lindgrens vackra Bullerby och Katthult såg ut, det är så vi ska göra dem. Med senvuxna granar och kotiga enestörar. Där vi binder samman med sega graneganglar brända över öppen eld och spetsar det virke som ska ner i backen med yxa.Då blir det på äkta småländskt vis, utan köpematerial, för vi har hämtat allt direkt från skogen.
Vill du lära dig hur det går till, för att få det så där hållbart och vackert? Kom med då! Kjell Gustafsson som är vår eminente pedagog är inte bara väldigt kunnig, han är rolig också!
Välkommen!
Kostnad: 750 kr
Anmälan: info@botanikan.se eller 070-236 37 96
Arrangör: www.botanikan.se i samarbete med Ängagärdets natur och kultur samt Studieförbundet Vuxenskolan.
Söndagen den 16 maj 2021 kl 10 - 16
Deralycke, Linneryd 4,5 mil söder om Växjö.
OBS! HELA KURSEN HÅLLS UTOMHUS, ÄVEN MÅLTIDERNA!
Kurs: Att laga mat på ogräs och vilda växter
Vill du bli mer vän med vår vilda natur, lära dig vad som är ätligt, hur det smakar och vad du kan använda det till? Som ett komplement till din vanliga kost, för kanske slippa köpa grönt i affären eller vänta ut det som du odlat. Det här är enkelt, det här är äkta och det är så fantastiskt gott.
Kursen inleds med en gemensam måltid, därefter ger vi oss ut på växtexkursion för att lära om växterna och plocka det vi skall ha till matlagningen. Vi avrundar dagen med en gemensam buffé som inte liknar något du tidigare smakat, men som brukar få stående ovationer.
Kostnad: 950 kr per person.
29 juni - 1 juli 2021
Korrö hantverksby, 4 mil söder om Växjö
Knappt hälften av platserna kvar, säkra en plats genom att anmäla dig NU!
Sommarens stora kurs i Örtmedicin
På denna tredagars örtkurs om läkeväxter går vi på djupet i kunskapen att använda våra vilda läkeväxter. Vi vistas mestadels ute i naturen, vilken blir vårt klassrum, där går vi läkeväxtvandringar i riktigt Linnéanda. Utöver detta blir det kok av salvor och örtkräm, matlagning på naturens egna växter, genomgång av extraherings- och beredningsmetoder för att ta fram växtens läkande ämnen, samt en inblick i EU:s ställningstagande kring läkeväxter, vad som är skillnaden mellan komnventionella mediciner, naturmedicin, växtbaserade läkemedel, homeoptai, etc.
Med dig hem får du de produkter du själv tillverkar samt en kunskap att gå ut i naturen och plocka växter och så småningom kunna skapa ditt egna husapotek.
Boende finns på Korrö, www.korro.se, mail: info@korro.se.
Camping finns inom 5 km, Linneryds camping, resp Villabasta.
Kursen ingår i Biopatiakademins utbildningsprogram för biopater.
Pris 3500 kr.
Varmt välkommen till en intressant och lärorik kurs!
Höst och vinter 20/21 De planerade kursen blir inte av pga Corona, men är ni en färdig grupp, hör av er, så snickrar jag ihop en kurs för just er!
Kurs i att mjölksyra grönsaker
Det här är kursen där du inte bara hackar grönsaker utan du får en grundlig genomgång i mjölksyrningens principer, hur får man det att fungera och bli gott och varför?
Mjölksyrning är en uråldrig teknik, helt oslagbart när det gäller naturlig och nyttig hållbarhet. Om man gör rätt.
Vi syrar tre liter grönsaker per person i konserveringskärl av gammal modell. Vi gör allt manuellt och du får det du själv har tillverkat med dig hem.
Det här är en kurs där den goda matlagningskonsten står i centrum. Du kommer lära dig från grunden och vi går nogsamt igenom varför man gör de olika momenten, vilka ingredienser som måste ingå och vad för roll de spelar för att mjölksyrningen skall fungera optimalt. Det blir en helhet där vi även går igenom hur det mjölksyrade verkar i våra kroppen och varför det är så bra.
Alla grönsaker och kryddor som används är självklart ekologiska.
Tid: 6 timmar.
Kostnad 850 kr Småland/Blekinge (950 kr övriga landet)
Har du gått tidigare och tar med dig de burkarna som vi då använde får du 100 kr rabatt.
Detta är en kurs med mycket kunskap, mycket gemenskap och många goa skratt.... :)