KURSGÅRDEN
Ja det är faktiskt en ordagrann översättning av Deralycke, där Dera betyder just stor. En lycka är en glänta i skogen, även det ett begrepp som för många inte är självklart idag.
Deralycke är gården där jag växte upp och som jag efter mina föräldrars bortgång driver för att skapa en plats dit man kan komma för såväl avkoppling som kunskapsinhämtande.
Tex så håller jag de allra flesta av mina kurser i Deralycke, det lämpar sig så väl.
Gamla anor
Du skulle också kunna kalla gården för "Gården gammeldags", för det är dit jag vill sträva, eller inte sträva. bara låta det vara och lyfta fram allt som finns. För här finns det kvar av det gamla jordbrukarsamhället. Här står kvarnen där man malde säden och grytan där man kokade grisapotatisen. Idag samboende med det som hör till min gårdsbutik.
Kurser på gården
På gården arrangeras det kurser i det som har med gammaldags hantverk, kokkonst och natur att göra. Exempel på kurser är att lära sig bygga gärdesgård, anlägga en äng, tälja bruksföremål, läkeväxtkunskap, laga mat på ogräs och vilda växter. Detta görs i olika former där det kan vara allt från några timmar till flera dagar. Det går även fint att hyra gården ifall du vill arrangera ett eget event.
Tystnad och naturlig mångfald
Det som är unikt med platsen är inte bara att den ligger väldigt vackert i det småbrutna landskapet, det har också något som är snart helt unikt; tystnad. Du hör inte en enda väg, mer än möjligen de enstaka bilar som passerar på grusvägen nån gång då och då under dagen. Utan det ljud som dina öron får ta emot är vindens, fåglarnas och möjligen vattnets.
För det är mkt vatten som omger gården, flera mindre sjöar, vattendrag och bara en knapp kilometer iväg rinner Ronnebyån. Därmed finns det också möjlighet till att vandra på vackra promenadstråk i djup skog, men även vid öppet vatten, där du kan välja att fästa blicken i fjärran eller nere vid stubben som du passerar. Men så många stubbar finns det inte, för skogen är gammal, artrik och välvårdad. Välvårdad på ett för naturen och mångfalden bra sätt. Nu ska jag inte berätta mer om det, du kommer se och förstå när du kommer hit.
Speciell släkthistoria
Gården har en liten unik historia. Det är nämligen en gård i både min mors och min fars släktled. Här föddes min mormor yngst i sykonskara på fem, men då hon endast var några år gammal avled hennes mor och hennes far stod vid 28 års ålder änkeman med fem barn. Han bestämde sig då att sälja gården och bygga sig ett nytt hus i grannbyn. De som kom att köpa gården var min farmor och farfar, som just då hade gift sig och stod redo att sätta bo och bilda familj. På den tiden var det vanligt att de som sålde huset bodde kvar samtidigt som de nya flyttade in. Så min 23-åriga farmor fick ta hand om min mormor på 3 år.
Det min farmor inte då visste var att det lilla moderslösa unga flickebarnet skulle komma att få en egen dotter som skulle fatta tycke för hennes egna sistfödde son. Och den dottern skulle flytta till gården som sin egen mor vuxit upp på. Den dottern var alltså min mamma och den sistfödde sonen var min pappa. Det som gör historien än mer speciell är dock en återigen tragisk händelse, för det är inte bara en gång som en person står själv med fem barn på gården, det hände även min farmor som tidigt förlorade sin man, så två femsyskonskaror har vuxit på gården med en förälder.
Men det har funnits en småländsk urkraft, en vilja så stark som någon att leva och bo och göra allt till det bästa. Och det vill jag ge vidare till dig som besöker platsen. Låt livet få bli till det bästa, du är skapare av det.